Grzybobranie

Tradycja zbierania grzybów sięga czasów najdawniejszych. Nie jest praktykowane we wszystkich krajach, jednak w Polsce jest szalenie popularnym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Nieodłącznie wiąże się również z agroturystyką. Osoby wyjeżdżające do gospodarstw agroturystycznych bardzo często kierują się w te miejsca, które obfitują w grzyby.

W Polsce zbieranie grzybów jest praktycznie niczym nieograniczone. Poza paroma gatunkami, które są chronione prawem, poza lasami prywatnymi oraz poza terenami objętymi ochroną, grzyby można zbierać wszędzie. Najczęściej spożywanym grzybem zdecydowanie jest pieczarka. Przeważnie spożywamy ją jako wyrób zakupiony z sklepie i wyhodowany w pieczarkarni. Najsmaczniejsze są jednak grzyby leśne. Grzybobranie może być prawdziwą frajdą. Nie tylko niesie ze sobą korzyści w postaci zebranych grzybów, ale również integruje całe rodziny. Zbierając grzyby należy pamiętać, że nie wszystkie są jadalne. Część grzybów może spowodować poważne zatrucia lub nawet zgon.

Grzyby spożywane są najczęściej po przetworzeniu. Poddawane są gotowaniu, smażeniu, duszeniu, marynowaniu oraz suszeniu.



tu jesteś: ekoturystyka / grzybobranie

Polityka Prywatnosci |

GRZYBOBRANIE